Om husmødre i 1950´erne og om at rense ud.

Ja jeg ved det godt.

Rengøring og orden i hjemmet har det med at få billeder af husmødre fra 1950’erne frem på nethinden.I begyndelsen af 1950’erne var den typiske, traditionelle arbejdsfordeling mellem manden og kvinden ofte ganske klar. Kvinden var husmor og skulle holde hjemmet pænt og ordentligt, mens manden gik på arbejde og sørgede for indtægter til husholdningen. Mange kvinder kom på arbejdsmarkedet i løbet af 1950’erne, men det var stadig dem, der tog sig af at holde hjemmet pænt og ryddeligt alligevel.

I dag er familiestruktur og arbejdsfordeling for mange helt anderledes end tidligere, og uanset hvordan det måtte være for netop dig, så er mit budskab ikke, at kvinderne skal hjem til kødgryderne igen, eller mændene skal indordne sig nye dynamikker for en hver pris. Det handler om et andet perspektiv, som er langt mere individuelt og universelt.

I bund og grund ønsker langt de fleste af os at have tid og overskud til det, vi finder allervigtigst i en travl hverdag. Og hvad der er vigtigst er selvfølgelig individuelt afhængigt af, hvem vi er. Fælles for mange er det dog, at det kan være lidt af en hurdle at prioritere tid og energi. Og det er her oprydningen kommer ind.

Oprydning, hvor?

At rense ud og give slip, så du kan skabe plads i dit liv til alt det, der virkelig er vigtigt, er aktuelt både for kvinder og mænd i alle aldre. Jeg vil vove den påstand at jo tidligere i livet, der skabes bevidsthed om overblikket, desto bedre livskvalitet og muligheder har det enkelte menneske i længden. Så glem alt om gamle kønsrollemønstre og tag i stedet fat på at skabe ro og overblik i din egen tilværelse, uanset om du er mand eller kvinde.

Oprydningen jeg arbejder med, omhandler dybest set om to områder:

Ydre og indre rengøring. Fysisk og mental oprydning.

Kært barn mange navne.

Hvad får du ud af at rydde op?

Det er min erfaring, at når hjemmet eller din arbejdsplads frigøres for unødvendigt rod, så indvirker det positivt på alle andre aspekter af livet. Rod og uorden har det med at suge på din energikonto i al ubemærkethed. Bare tanken om rodet og uordenen hjemme og på arbejdet kan få dig til at føle dig træt og uinspireret på andre områder i din tilværelse.

De færreste synes, at det er sjovt at rydde op og skille sig af med ting, også selvom der er tale om ting, der blot fylder uden egentligt formål. Tænk om du kunne få bugt med det værste rod ved hjælp af simple metoder..... og dermed få luft og plads til alt det, du går og drømmer om at kunne men ikke synes, du har overskud til.

Et andet gode, der kommer ud af at få ryddet op og ryddet ud, er den taknemmelighed du sikkert vil mærke, når du får overblik over dine ting og prioriteter.

Hvordan går du i gang?

Start med at spørge dig selv, hvorfor du gerne vil rydde op? Hvad er det du gerne vil opnå, når du har fået styr på rodet?

Svarene på netop de spørgsmål kan også være afgørende for, hvor du skal starte med at tage fat i oprydningsprocessen. Og målet kan motivere dig til endelig at tage fat på oprydningen, der kan give dig ny energi og overskud i hverdagen.

I starten vil du sikkert føle, at det kan være tungt for dig og måske vil du opleve, at du alligevel ikke orker at gå i gang med at rydde op. Det hele kan føles uoverskueligt til en start. Så stress ikke dig selv, og del gerne opgaven op i flere etaper, så du ikke løber sur i processen undervejs.

Mine personlige erfaringer med oprydning.

Man skulle tro at en person som mig med 4 børn og alt det der følger med, når man lever i en stor familie samtidigt med at arbejdet skal passes, havde styr på oprydning, orden og rengøring. Svaret er kort og godt NEJ!

I mange år har det trods alt fungeret i familien, selvom kaostilstande og manglende overblik ofte har truet med at overtage styringen i hverdagen. Men der er langt fra en tilstand hvor tingene fungerer til et liv, med overskud og plads til alt det, der netop er så vigtigt for mig – og for os som familie.

Da jeg på et tidspunkt blev sygemeldt og derfor ikke kunne forsætte i det tempo, som jeg hidtil havde haft, begyndte interessen for at gå nye veje at melde sig hos mig. Og hvis jeg troede, at jeg var den eneste, der var på jagt efter de vise ”oprydningssten”, så blev jeg godt og grundigt overrasket. For der er mange – MANGE – der har en holdning til lige præcis det emne. Og der er endda skrevet digre værker om ydre og indre rengøring, nogle mere inspirerende end andre. Det havde jeg slet ikke forestillet mig, da jeg begyndte at interessere mig for emnet.

Det bog om oprydning, der til dato, har inspireret mig mest, er Marie Kondo's bog ”Magisk oprydning”. Den satte en kæmpe oprydningslavine i gang på hjemmefronten og gav mig virkelig blod på tanden til at gå videre med at arbejde med oprydning på mange niveauer.

Hvordan finder du overskud i hverdagen til at holde styr på hjemmet?